Årets første 200 km Brevet Stavanger – 2020

Natten til onsdag 13/5 skulle bli enda en natt uten søvn pga. smerteplagene mine rundt i kroppen. Ikke like lett bare å gå rundt for meg selv og kjenne på elendigheten mens resten av huset sover. Derfor bestemte jeg meg for å sjekke nettstedene yr.no og storm.no for å sjekke onsdagen vær, som begge hadde gode prognoser for dagen. Kl. 03 tok jeg meg en lettere frokost, og kl. 03.47 sto jeg klar på terrassen i mørke og minus 2 grader og satte igang med en 200 km Brevet for å flytte fokus og gjøre det jeg digger mest, nemlig å være på tur på en av syklene mine.

Løype for 200 km Brevet Stavanger: Ålgård, Sandnes, Sverd i fjell (kontrollpost), Kvernevik, Tananger, Sola Strand, Tjelta, Bore, Orre, Høyland, Nærbø, Varhaug, Vigrestad, Bjelland, Brusand, YX-en på Ogna (kontrollpost), Eige, Tengesdal, Bjerkreim, Vikeså, Vikesdal, Byrkjedalstunet (kontrollpost), Ålgård.

Link til sidens innhold
1. Etappe: Ålgård – Sverd i fjell (Distanse: 28 km)
2. Etappe: Sverd i fjell – Ogna (Distanse: 76,4 km)
3. Etappe: Ogna – Byrkjedalstunet (Distanse: 60,5 km)
4. Etappe: Byrkjedalstunet – Ålgård (Distanse: 35 km)
Sykkel data: Via TrainingPeaks
Filmklipp: Filmklipp fra turen

 

1. Etappe: Ålgård – Sverd i fjell
Klokken 03:47 sto jeg på terrassen og var klar for tur. Termometeret på huset viste minus 3 grader og det var fortsatt mørkt. Kjente kulden gjennom klærne, så det var bare om å komme igang og få varmen.

Klar for 200 km Brevet Stavanger kl. 03:47 :). (Klikk på bildet for forstørrelse).

Veiene var tørre, så til tross for minusgrader var det ingen glatte områder å frykte. Også var det helt fantastisk å være igang på denne tiden av døgnet. Jeg hadde både veier og sykkelstier helt for meg selv, og kunne bare nyte omgivelser, lyder og lukter, og ikke minst følelsen av å være igang til tross for at kroppen ikke helt spilte med på lag.

Denne turen skulle sykles uten hard intensitet, ta mange bilder og ellers nyte det som nytes kunne. På en, to tre, føltes det som, var jeg ved Sverd i fjell, turens første kontrollpost. En selfie måtte tas for bekreftelse og sendes til arrangøren av slike randonneurs turer, Jens Glad Balchen.

Fremme ved første kontrollpost: Sverd i fjell. (Klikk på bildet for forstørrelse).

(Tilbake til toppen av siden)

 

2. Etappe: Sverd i fjell – Ogna
Videre til neste kontrollpost, som er YX-en på Ogna. Solen var ved å stå opp, og det var fortsatt kaldt. Beste var å holde meg i bevegelse, slik at kroppen forble varm. Temperaturen lå nå rundt frysepunktet, og føltes noe lavere når det var vind imot. Jeg kunne brukt hele dagen på denne turen, bare for å ta bilder. Kun en kilometer eller to fra Sverd i fjell måtte jeg stoppe for å få «fanget» fargene på himmelen ut over Møllebukten.

Vakkert lys på himmelen ca. 30 km ute på turen. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Videre til Tananger og Sola Strand, hvor sjøen rullet stille og rolig inn over stranden. Et flott skue, men tydelig å se at vanntemperaturen ikke bød til bading – for meg :).

Et morgenbilde ved Sola Strand. I bakgrunnen ses Danskebåten på vei inn til kai i Tananger. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Etter jeg kom ut på Nordsjøvegen var det bare strake veien frem til Høyland. Her fant jeg en god rytme, koplet helt av og bare tok til meg den flotte naturen på flaten Jæren idet solen var på vei opp. Skikkelig vakkert.

Flate vakre Jæren, hvor vinden ofte herjer. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Fra Høyland gikk turen til Nærbø, Varhaug, Vigrestad og Ogna. Fra Varhaug til Vigrestad la jeg meg bak en traktor, hvor jeg fikk god drahjelp. Siden turen skulle foregå rolig, var det ikke snakk om å stikke av fra traktoren. Da måtte jeg jobbe godt hele veien. Da kunne jeg like godt nyte den luksus å ha en «partner» å ligge bak på den korte strekningen.

Fra Vigrestad tok det ikke lang tid før jeg var fremme ved YX-en på Ogna. Her fikk jeg meg litt varm kakao og noe å bite i.

Klokken er 08:07 var jeg fremme ved YX-en på Ogna, turen andre kontrollpost. (Klikk på bildet for forstørrelse).

(Tilbake til toppen av siden)

 

3. Etappe: Ogna – Byrkjedalstunet
Frem til Ogna hadde turen vært relativ flat, ca. 628 høydemeter på 104 km. Videre herfra endret terrenget seg og ble en god del mer kupert. Tredje og siste kontrollpost var Byrkjedalstunet. Veien dit skulle gå via Eige, Tengesdal, Tonstad, Vikeså, Vikesdal og Gloppedalsura.

Eige ligger litt i høyden og herfra har vi en flott utsikt hele 360 grader rundt. Her har man i tillegg en liten privat flystripe som ses på bildet under.

Skikkelig flott natur på Eige, hvor man har en privat flystripe som ses på marken til høyre på bildet. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Etter å ha vært på Eige, er det nedstigning til Vikesdal. Derfra er det ca. 10 km til Bjerkreim, med en slak stigning. En kilometer fra Bjerkreim kunne jeg i det fjerne se fjellene som jeg snart skulle sykle i. Et mektig skue.

Kort før Bjerkreim kunne jeg se fjellene i bakgrunnen. Vakkert. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Mellom Bjerkreim og Vikeså ligger et lite tettsted, Gjerdrem. Å sykle gjennom denne «lille flekken» er for meg som å bevege meg gjennom et lite fristed. Det virker som det ligger hinsides alt annet, og det til tross for at E39 kun ligger et steinkast unna.

Tettstedet Gjerdrem, som ligger mellom Bjerkreim og Vikeså. (Klikk på bildet for forstørrelse).

På Vikeså måtte jeg ha meg en ikke planlagt pause. På Ogna hadde jeg spist reker, og det hadde åpenbart lagd problemer for magen min. Derfor brukte jeg litt lang tid her. Jeg benyttet anledningen til å ringe til May-Brit, samboeren min, og hørte om hun hadde lyst til å sykle til Byrkjedalstunet fra Ålgård, og så treffe meg der. Da kunne vi sykle hjem ilag. En vinn, vinn situasjon :). May-Brit var med på forslaget, og vi satte derfor kursen mot Byrkjedalstunet fra hver vår kant. Veldig kjekt.

Øyeblikk fremme på Vikeså, som ses på andre siden av Sveiavatnet. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Fra Vikesdal stiger terrenget gradvist opp til Ivesdal. På denne strekningen sykler jeg langs elven Hofsreistæåni og vatnet Hofsreistæ, som elven utløper fra. Skikkelig flott er det.

Fra Vikesdal sykler jeg langs Hofreistæåni, som utløper fra vatnet Hofreistæ. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Langs vatnet Hofreistæ kommer det ene svinget etter det andre. Kanskje det kan medføre at man blir mindre konsentrert, og kanskje i såpass grad at risikoen for å kjøre uti vatnet er til stede? Da er det jammen godt, at det skiltes såpass tydelig som på bildet under haha :).

Bra at det skiltes med at du ikke bør fortsette rett frem, men heller følge veien som svinger til venstre :). (Klikk på bildet for forstørrelse):

Etter Vikeså og Vikesdal kom jeg etterhvert til Espeland. Det hadde tatt sin å komme hit, for jeg hadde brukt mye av tiden til å ta bilder og å se meg omkring og nyte de flotte omgivelsene i det fine været.

Bildet tatt på Espeland. Vannet heter Ytra Vinjavatnet og i bakgrunnen ses tettstedet Veen. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Nå er det kun få kilometer til jeg er på Byrkjedalstunet, men før det må jeg gjennom Gloppedalstunnelen og opp til og forbi den imponerende og mektige Gloppedalsura.

her ses Gloppedalsura i bakgrunnen. Vatnet heter Indra Vinjavatnet. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Gloppedalstunnelen er ca. 1,3 km lang, og som tunneler flest kan den på veldig kalde dager føles varmere enn utenfor, og kaldere på varme dager.

Inngangen til Gloppedalstunnelen. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Til tross for god belysning i tunnelen, er det viktig selv å være godt opplyst og synlig. På strekninger med tunneler har jeg alltid kraftig belysning på sykkelen, og har jeg mørke klær på meg, har jeg i tillegg alltid en liten refleksvest på.

Gloppedalstunnelen: 1,3 km mørk og kjølig strekning. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Sykler man samme retningen som jeg gjorde på turen, vil man umiddelbart etter tunnelen kjøre inn i bakken den 1,6 km lange bakken som har en helning på 6%, en bakke som må forseres for å komme til Gloppedalsura og videre til Byrkjedalstunet.

Gloppedalsura i bakgrunnen. Først må en bakken på ca. 1,6 km og 6% stigning. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Rett etter å ha passert Gloppedalsura går det nedover mot Byrkjedalstunet, turens tredje og siste kontrollpost. Idet jeg kjører inn på tunet, ser jeg May-Brit. Hun var kommet kun få minutter før meg. Det må man si å være godt timet :).

Fremme ved turens tredje og siste kontrollpost: Byrkjedalstunet. (Klikk på bildet for forstørrelse).

(Tilbake til toppen av siden)

 

4. Etappe: Byrkjedalstunet – Ålgård
May-Brit og jeg hadde tenkt oss å få oss kaffe og litt å bite i på Byrkjedalstunet. Dessverre var det pga. koronatidene kun åpent i helgene, så kaffekosen måtte vi bare tenke oss til. Vi satte kursen hjemover. Mye vind, ganske kald også, rett imot oss. Vi satte en god og jevn hastighet og innen lenge var vi i Dirdal. Fra Dirdal skulle vi opp til Røyrdalen, og for å komme dit måtte vi sykle på utsiden av Røyrdalstunnelen. Det er en bakke på ca. 1,7 km og med en stigning på knapp 8%.

May-Brit ligger et stykke foran meg etter vi nettopp har syklet på utsiden av Røyrdalstunnelen. (Klikk på bildet for forstørrelse).

Etter «klatringen» til Røyrdalen bar det nedover igjen, og etter et par kilometer på flate strekningen var vi i Oltedal. Her tok vi oss en pust i bakken og fikk oss en Cola. Herfra var det kun ca. 15 km til vi var hjemme i Fiskebekk på Ålgård, men faktisk var det jeg som ønsket pausen fordi ryggen min nå var ganske sår og sliten. Litt ro og hygge gjorde godt, og snart var vi på vei opp Oltedalbakken, en bakke på 1,7 km og med en stigning på ca. 5%.

Fra Oltedal tok det ikke lange tiden før vi var hjemme på Ålgård. Kun en bakke igjen, en bakke som føltes mye tyngre enn den ellers pleier å føles. Vel hjemme var det av med de våte klærne og så kose oss med en kopp kaffe på terrassen.

Hjemme igjen etter 200 km. Godt brukt og sliten, men med humøret i behold. (Klikk på bildet for forstørrelse).

En flott tur på en fantastisk flott dag, og i beste selskapet de siste 35 km var unnagjort. En skikkelig dårlig natt/dag var snudd til det stikk motsatte ved hjelp av stahet og litt galskap.

(Tilbake til toppen av siden)

 

Filmklipp fra turen

#1 Ankommet kontrollpost 1: Sverd i fjell

#2 Ankommet kontrollpost 2: YX-en på Ogna

#3 Pause på Eikeland

#4 Ankommet kontrollpost 3: Byrkjedalstunet

#5 Byrkjedalstunet

#6 På vei opp til Røyrdalen

#7 Hjemme igjen

 

NEVER GIVE UP – KEEP ON ROLLING

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..