Om RAAM

– Race Across America (RAAM) betegnes som et av verdens hardeste sykkelritt.
– RAAM starter i Oceanside, California i vest og ender i Annapolis i Maryland i øst.
– RAAM går gjennom 12 delstater og mer enn 350 lokalsamfunn.
– RAAM solo deltaker har maksimalt 12 døgn til å sykle distansen, inklusiv pauser og overnatting.
– RAAM solo deltakere som har gjennomført fra 1982 til 2014 er 350 – litt over 50% av tilmeldte.
– RAAM 2017 er det 36. utgaven siden 1982.

RAAM – hvor, hvordan og hvor lenge
Fra en deltaker krysser startstreken i Oceanside tikker klokken kontinuerlig helt fram til vedkommende krysser målstreken i Annapolis. Og klokken går under diverse pauser og overnatting, slik at man ofte ser flere deltakere både sykler dag og natt og med et minimum av søvn som kan variere fra 1-4 timer i døgnet i snitt, og som sitter på sykkelen sin fra 18-22 timer i døgnet. Dagsetapper fra 400 km til mer enn 600 km som vil variere iht. terreng og deltakerens form. Ørkener skal krysses, fjell skal bestiges og store åpne sletter skal krysses. De ulike landskapene byr også på ulike temperaturer som kan variere fra rundt frysepunktet på sitt kaldeste til rundt 50 grader celsius på sitt varmeste.

Mojave Desert

Mojave Desert, hvor temperaturer kan komme opp i 50 grader celsius – (bilde fra internett).

RAAM har ikke alltid samme løype. Den kan variere fra år til år, og med små variasjoner av distansen. For å beskrive deltakerens prestasjon mot andre deltakere gjennom RAAMs historie vil det derfor være mer korrekt å sammenlikne snitthastighet enn anvendt tid. Uansett om løypen kortes eller forlenges er tidsfristen fortsatt den samme – maks 12 døgn for solo deltakere. Tiden deltakerne anvender varierer fra knapp 8 døgn og helt fram til tidsfristen.

Kvalifisering
For å kunne delta i RAAM som solo rytter må man først kvalifisere seg. Det skjer på eventer godkjent av RAAM selv, og slike finner man rundt om i verden. I Skandinavia er eneste mulighet for RAAM kvalifisering i 24 timers rittet Extreme Melfar 24 på Fyn i Danmark. Samme sted som jeg kvalifiserte meg i 2016.
Har du lyst å lese mitt referat fra kvalifiseringen kan du klikke på bildet under.

Igang med tredje runde av Dagsløypen.

Min RAAM kvalifisering i juni 2016.

Hvem deltar i RAAM
Alle kan delta i RAAM, både profesjonelle og amatører. Vilkårene og muligheten for gjennomføring av rittet innenfor tidsfristen er i dag større enn tidligere i RAAMs historie. Tidligere skulle man for å få godkjent gjennomføring av rittet tilbakelegge de knapp 5000 km innenfor 110% av vinnerens tid – dvs. var vinnerens tid 200 timer måtte man komme i mål på maks 220 timer. Hadde samme regel vært gjeldende den dag i dag, ville vi sannsynligvis opplevd færre deltakere enn i dag.

I tillegg til solo deltakere deltar også sykkellag med hhv. 2, 4 og 8 deltakere. Felles for disse deltakerne er at disse kan delta uten noen form for kvalifisering. Uansett om man deltar sole eller i lag, så skal det kun være en tellende deltaker på veien om gangen. Dvs. at for et 8-manns lag vil hver enkelt deltaker «kun» sykle aktivt ca. 3 timer i døgnet. En solo detaker vil derimot selv måtte tilbakelegge de knapp 5000 km på egenhånd. Begge former for deltakelse har deltakeren med seg et følgeteam som kan variere fra 6 til 12 medlemmer. Følgeteamet sørger for logistikk av mat, væske, navigasjon, klæsskifte, sykkelreperasjoner etc. slik at syklisten kan holde fokus på syklingen.

Uten følgeteamet ville RAAM bli en umulig oppgave.

Uten følgeteamet ville RAAM bli en umulig oppgave – (bilde fra internett).

Verdens hardeste enkeltstart-/temporitt
RAAM er et av definitivt et av verdens hardeste sykkelritt, et ritt uten etapper, og kan derfor defineres som verdens lengste enkeltstart-/temporitt over knapp 5000 km. Noe tilsvarende eksisterer ikke i dag. Nærmest har vi et rått ultra ritt i Rusland («Red Bull Trans-Siberian Extreme«) samt to av de store Grand Tours rittene (Tour de France og Giro de Italia). Det som skiller disse rittene fra RAAM er at de er etappe ritt.

Det første rittet, «Red Bull Trans-Siberian Extreme» er rittet som mest likner på RAAM, men som etapperitt kommer det ikke inn under samme kategori. Rittet på ca. 9400 km fordelt på 14 etapper og som skal tilbakelegges på kun 24 døgn og er dermed nesten et RAAMx2 ritt, mens de to Grand Tour rittene er ca. 1300 km kortere enn RAAM og med dobbelt så mange dager til rådighet.

Deltakere
RAAM deltakere er alle typer mennesker og ca. 40% av disse kommer fra alle verdens kanter utenfor USA. Hovedparten av alle deltakerne er amatører på relativ høyt nivå og med en ekstrem interesse for sykling. Ca. 14% av alle deltakerne er kvinner.

En reaktion på ”Om RAAM

  1. Tilbaketråkk: Oppslag på www.lfn.no: Johnny Stausholm RAAM – verdens hardeste landeveisritt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..