Referat fra treningsopphold på Gran Canaria

Fra mandag 2/1 2017 til 15/1 2017 var jeg på mitt livs første sykkeltreningsopphold. Jeg deltok på Stayer Coaching Group’s treningsleir i Puerto Rico på Gran Canaria. Pga. mitt hovedmål, deltakelse i RAAM 2017, var mine treningsoppgaver noe annerledes enn de andre deltakerne sine oppgaver. Det ble derfor hovedsakelig solo sykling i de 11 sykkeldagene mine, og det i sol og god temperatur hver dag.

Link til sidens innhold

Turen var mit første besøk på Gran Canaria. Vennlige mennesker, mange nasjonaliteter av både syklister og vanlig ferierende samt smukk natur gjorde turen til et fantastisk opplevelsesrik opphold. Å kalle det for ferie med avslapning på stranden, utflukter og sene kvelder vil være feil. Oppholdet var begrenset til trening, spising, restitusjon, tidlig opp og relativ tidlig til sengs – altså et skikkelig treningsopphold.

2017-01-08-gran-canaria-1

2017-01-08 Bak denne «festningen» i Puerto Rico bodde vi i leilighet 1.

Under oppholdet delte jeg leilighet med min trener, David Broo, en svenske bosatt i Oslo, og Svend (husker ikke etternavnet hans). Svend var 65 år, mener jeg det var, og litt av en råtass. Han skal nå forsøke å kvalifisere seg til VM for Masters. Fantastisk. Svend og David hadde tilnærmet likt treningsprogram, programmer som varierte veldig fra mitt, slik at de to trente i lag og jeg dro på oppdagelse alene.

UTFORSYKLING – IKKE NOE FOR MEG
Jeg ble fra første dag alene på mine treningsturer pga. at mitt treningsprogram var spekket med lange økter og mindre aggressive intervaller underveis – bortsett fra en tur. Den ene turen jeg hadde selskap fra David var på den 3. sykkeldag. Vi skulle ut på en kort tur hvor jeg skulle øve litt på sykkelteknikk ned av fjell og andre tekniske detaljer. David påpekte noen få detaljer og jeg fikk dem rettet opp. Eneste problemet mitt var sykling ned av fjell, altså utforsykling. Hadde ikke teknikken inne og hadde litt angst pga. den evige følelsen av å skulle skli ut/krasje i svingene.

2017-01-07-gran-canaria-4

2017-01-07 Det var ikke disse svingene det gikk galt i, men sving var det nok av og uten gode utforegenskaper kombinert med for høy hastighet kunne det fort gå galt.

David forklarte meg godt og grundig hvordan teknikken skulle utføres, og ved utsiktsposten over Los Almácigos, som var snupunktet for turen, gikk turen ned fra fjellet mot Horno de la Teja og Mogán. Det startet så godt, men endte så skitt. Halvveis i bakken kom jeg for fort inn i et sving, og panikken tok meg. Jeg bremset med bakbremsen, som jo ikke helt har samme gripeeffekt i nedoverbakke, slik at hjulet bare låste uten at sykkelen saknet farten. Prøvde med forbremsen, men det var nå for seint. Autovernet kom farende mot meg ganske kjapt og jeg tenkte «Dæven, nå smeller det». Og det gjorde det. Sykkelen og jeg krasjet inn i autovernet og sykkelen vippet opp og både den og jeg skulle slå salto over autovernet hadde det ikke vært fordi jeg fikk tak i det med den ene armen.Heldigvis gikk alt bra, og vi fortsatt snart videre. Dog hadde det satt et såpass støkk i meg at jeg resten av turen var mer reservert på vei ned fra fjellene.
Tilbake til toppen

TRENINGSOPPGAVER
Oppgavene mine på turen var å bygge opp et godt grunnlag med hovedsakelig sykling i endurance (watt) nivå. På noen av turene mine, som varierte fra 45 minutter (restitusjon) til 6 timer var det integrert intervaller med både lav og høy kadens. Jeg gjennomførte alle oppgavene jeg fikk tildelt uten å bli helt tom for krefter og overskudd. Kjente dog de siste intervallene på en av oppholdets siste turer ganske mye mer enn de første dagene. Men det er jo også å forvente. Likevel, da jeg var ute på min siste tur før avreise til Norge, en 6 timers tur, hadde jeg godt med krefter og overskudd og hadde den siste timen mer lyst til å gi gass en å begrense meg til dagens oppgave; å sykle med relativ lav intensitet. Et godt tegn.Alle turene mine bestemte jeg selv hvor skulle gå til og fra. Jeg vurderte løypen ut fra dagens oppgaver, om det var med intervaller lav/høy kadens og oppgavens varighet. Kun få ganger bommet jeg på tiden og fikk en del lenger tid på sykkelen enn planlagt. Det ga så litt ekstra på «kontoen».

2017-01-14-gran-canaria-11

2017-01-14

Som oversikten over de ulike dagers oppgaver indikerer (nederst på siden), så hadde jeg også innbakt restitusjon, enten i form av veldig korte turer eller også treningsfri dag.
Tilbake til toppen

OPPLEVELSER PÅ TRENINGSTURENE MINE
De mange turene mine var alle uten unntak fylt med flotte og minnerike opplevelser. For det første var det på tross av årstiden såpass varmt, oftest over 20 grader i skyggen, at jeg syklet i kort/kort. Kun to ganger måtte jeg ha på meg løse armer og vindvest, og det var de to gangene jeg var oppe på Pico de las Nieves, 1946 m.o.h. iht. GPS-en. På turen ned igjen var det ganske kaldt, og spesielt første turen min opp dit. Den dagen føltes det behagelig å stå på toppen og nyte utsikten. Kjente ikke noe til kulden da. Plutselig, som knips med fingrene, krøp kulden inn over oss alle på toppen (ingen jeg kjente da jeg jo syklet alene hver dag), og jeg tenkte det var best å kle på meg og komme meg ned i varmere strøk igjen.

2017-01-14-gran-canaria-9

2017-01-14 Pico de las Nieves, 1946 m.o.h.

Da jeg fikk fart på sykkelen, og ikke skulle jobbe med å trø noe særlig med pedalene, ble jeg fort nedkjølt. Skikkelig også. Jeg ble så kald og skalv så voldsomt at jeg var nødt til å bremse ned for å ha kontroll over sykkelen. Nifse saker. Min neste tur til toppen var knapp så kald en opplevelse, men her var det mer skydekke på toppen, hvilket bare gjorde det til en mer fantastisk opplevelse.

Jeg er jo litt av en café nørd og nyter å sitte et slik sted med kaffe, litt å tygge på og slappe av og se og høre på mennesker som kommer og går. Slike opplevelser fikk jeg meg også noen ganger på turene mine. Besøkte flere ganger Restaurante Casa Fernando i Soria og Bar Casa Melo i Ayacata, noe mange andre syklister med ulike nasjonaliteter også gjorde. Glemte meg av og til bort og bare satt og nøt tilværelsen og lot tiden gå sin gang – litt for lenge til tider ;).
Tilbake til toppen

På turene mine traff jeg mange andre syklister som jeg kom i prat med – både på sykkelen og på caféene. Det var både unge, eldre, lite trente og super duper trente, og alle uten unntak av de jeg traff var fantastisk trivelige og pratsomme. En skotte jeg traff på en av turene mine var skotten Derek Cobb. Traff han helt tilfeldig på vei opp av fjellet til Soria. På dette tidspunktet hadde jeg enda ikke fått besøkt Restaurante Casa Fernando, og jeg hadde ikke planer om å gjøre det denne gangen helle. Derimot skulle jeg ta en stikkvei, som man egentlig ikke lenger har lov å sykle på, til GC 605 (veinavn) og hjem til Puerto Rico.

2017-01-07-gran-canaria-3

2017-01-07 Derek Cobb og jeg på vei fra Soria (ses i bakgrunnen) på vei mot Mogan og Puerto Rico.

Jeg stoppet opp ved veiskillet til den «forbudte veien» og studerte kartet mitt, for å sikre meg at jeg syklet rette vei, da Derek kom syklende mot meg fra nettopp Casa Fernando. Han stoppet litt opp og jeg var kjapp til å spør hvor han skulle. Det viste seg vi skulle samme veien, og veldig fort ble kontakten mellom oss skapt og tonen var hyggelig. Jeg spurte da om han kunne tenkt seg å ta en kopp kaffe med meg på Casa Fernando, hvilket han takket ja til – til tross for han nettopp kom derfra og hadde spist der. Det var jo kjempe hyggelig :).

Vi fulgtes deretter videre helt til Puerto Rico, hvor også Derek bodde. Vi ble enige om å treffes igjen før han dro hjem til Skottland igjen, og siste dagen før avreisen hans hadde vi oss en middag sammen. Veldig kjekt. Kontakten videreholder vi via Facebook, og kanskje treffes vi igjen en skjønne dag?

SUMMA SUMMARUM
Hjemme igjen kan jeg se tilbake på en flott tur med mange opplevelser av nye omgivelser og ukjente mennesker av ymse nasjonaliteter. I tillegg følte jeg at jeg hadde gjort en god jobb, og hadde fått satt godt med trening og timer inn på «RAAM kontoen» min. Kjempe bra :).

2017-01-15-gran-canaria

2017-01-15 Snart avgang fra Gran Canaria

Tilbake til toppen

TRENINGSDATA FRA OPPHOLDET (GARMIN)
– Tid, aktiv sykling: ca. 49 timer
– Tid, annen aktivitet (foamroller, styrketrening): 9 timer
– Distanse: 1043 km (inkl. 2 dager med få km pga. restitusjon)
– Høydestigning: 19590 m
– Forbrenning: ca. 32000 kcal
– Training Stress Score (TSS): 2566
Tilbake til toppen

TURENE MINE (STRAVA) – UKE 1
Avreise fra Norge mandag 2/1. Ankomst sent på dagen. Ingen trening
1. Sykkeldag (101,1 km, 2100 hm)
2. Sykkeldag (72,7 km, 1421 hm)
3. Sykkeldag – Økt 1 av 3 (49,8 km,  791 hm)
3. Sykkeldag – Økt 2 av 3 (Styrketrening på «Gym Better Body»)
3. Sykkeldag – Økt 3 av 3 (13 km, 201 hm)
4. Sykkeldag (135,9 km, 2502 hm)
5. Sykkeldag (82,3 km, 1666 hm)
Søndag 8/1 treningsfri dag
Tilbake til toppen

TURENE MINE (STRAVA) – UKE 2
6. Sykkeldag – Økt 1 av 2 (82,3 km, 1069 hm) – Bilder fra turen
6. Sykkeldag – Økt 2 av 2 (14,9 km, 192 hm)
7. Sykkeldag (111,7 km, 2073 hm)
8. Sykkeldag – Økt 1 av 3 (49,5 km, 797 hm)
8. Sykkeldag – Økt 2 av 3 (Styrketrening på «Gym Better Body»)
8. Sykkeldag – Økt 3 av 3 (16 km, 182 hm)
9. Sykkeldag (125,9 km, 2625 hm)
10. Sykkeldag – Økt 1 av 2 (46,2 km, 985 hm)
10. Sykkeldag – Økt 2 av 2 (13,5 km, 216 hm)
11. Sykkeldag (125,9 km, 2780 hm)
Søndag 15/1 hjemreise til Norge
Tilbake til toppen

BILDER FRA TRENINGSOPPHOLDET


Tilbake til toppen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..